#LogistiekAdvies

Zes barrières om internationaal te verkopen – en hoe je ze kunt overwinnen

Anna Thompson
Anna Thompson
Ontdek het contentteam
5 minuten lezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen
Zes barrières om internationaal te verkopen – en hoe je ze kunt overwinnen

Wil je jouw e-commercebedrijf laten groeien? Dan is internationaal verkopen misschien iets voor jou. Dit zijn de uitdagingen waarmee je te maken kunt krijgen - en hoe je ze kunt overwinnen.

Dankzij de komst van internationale verzending is het voor online bedrijven nog nooit zo eenvoudig geweest om hun (digitale) winkeldeuren voor de wereld te openen. En het goede nieuws is dat er een hongerige markt is van wereldwijde consumenten, die willen proberen te kopen bij buitenlandse merken.

Uit recent onderzoek is gebleken dat 57% van de online shoppers in 2021 ten minste één aankoop heeft gedaan bij een bedrijf dat in een ander land is gevestigd1, terwijl grensoverschrijdende e-commerce dit jaar een aandeel van 22% in de totale e-commerceverkoop wereldwijd zal innemen - een stijging ten opzichte van 15% in 20162.

Maar voordat je zich haast om een grote banner "Wij verzenden internationaal" op jouw website te plaatsen, is het belangrijk om enkele van de belemmeringen voor internationale handel te overwegen. Er zijn bijvoorbeeld uitdagingen op het gebied van internationale verzending die eerst moeten worden aangepakt als jouw bedrijf - en je klanten - een naadloze ervaring willen hebben.  In een uitgestrekte en diverse wereld met meerdere talen en culturele nuances,  je zult vrijwel zeker enkele moeilijkheden tegenkomen. 

Uitzoeken hoe je internationaal kunt verkopen is een uitdaging, maar je bewust zijn van de veelvoorkomende valkuilen en de juiste stappen nemen om deze te overwinnen, is de sleutel tot het succes van jouw bedrijf. Lees verder...

 1. Verkopen op het verkeerde platform

Net zoals het kiezen van de juiste locatie van cruciaal belang is voor een fysieke winkel, geldt dat ook voor het selecteren van het beste internationale e-commerceplatform voor je zich ontwikkelende bedrijf. Een ouder legacy-systeem, met name een systeem dat op maat voor jou is gemaakt toen je net begon, kan je groeipotentieel ernstig belemmeren. Naarmate je uitbreidt naar nieuwe markten en gebieden, kan het zijn dat de problemen met je platform zich beginnen op te stapelen. Het kan moeite hebben om met meerdere valuta's om te gaan, steeds meer apps van derden nodig hebben om basisfuncties te bieden, of niet in staat zijn om te werken met geavanceerde technologieën zoals chatbots of kunstmatige intelligentie.   

Wat je kunt doen

Wees bereid om je huiswerk te doen. De markt voor e-commerceplatforms is overvol en namen als Shopify, Magento, BigCommerce en WooCommerce zijn slechts enkele van de spelers.  Maak een lijst van de "must-have" functies van jouw e-commerceplatform - zoals maatwerk, flexibiliteit, schaalbaarheid en natuurlijk prijs - om je te helpen degene te filteren die het meest geschikt zijn voor jouw behoeften.

Overweeg een online marktplaats. Sommige landen hebben complexe regels voor buitenlandse handelaren die daar aan consumenten willen verkopen.  Dat is waar verkopen op een marktplaats voordelig kan zijn. China's Tmall Global is bijvoorbeeld speciaal opgezet voor buitenlandse merken - je hoeft geen fysieke entiteit in China of een Chinese bedrijfslicentie te hebben om op het platform te verkopen, en je kunt betalingen in jouw lokale valuta accepteren. Wees op je hoede voor de kosten die elk platform in rekening brengt.

2. De verkeerde markten kiezen

Er zijn meer dan 220 landen om uit te kiezen, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor je bedrijf. Te snel vooruitlopen en te snel uitbreiden kan een kostbare vergissing zijn - voor je het weet heb je geïnvesteerd in het lokaliseren van je website voor een markt die echt geen interesse heeft in het product dat je verkoopt.

Wat je kunt doen

Onderzoek, onderzoek, onderzoek. Ontdek de belangrijkste e-commerce productcategorieën in het land waaraan je wilt verkopen (niet moeilijk met Google). Kijk ook naar enkele van de grootste online retailers in het land - wat verkopen ze? Tegen welke prijs? Hoe brengen ze zichzelf in de markt op sociale media? Je moet ook enkele van je concurrenten bekijken en aan welke landen zij verkopen - als ze daar verkopen, is dat immers omdat er vraag naar is.

3. Je doelmarkt niet begrijpen

Helaas kan je beproefde binnenlandse verkoopstrategie niet zomaar worden "gekopieerd en geplakt" voor alle internationale markten. Het winkelgedrag van consumenten verschilt enorm van land tot land - een shopper in Italië zal niet dezelfde verwachtingen en voorkeuren hebben als een shopper in India. Als je e-commerce website niet is afgestemd op de markt, mis je veel verkoopkansen.

Maatwerk betekent meer dan alleen het vertalen van je site in de lokale taal. Denk ook aan: geven consumenten daar de voorkeur aan online winkelen via een e-commerce website of mobiele winkelapp? Kan je bedrijf dat opvangen? Hoe zit het met waar je prospects op de markt kunt brengen - welke sociale-mediaplatforms zijn het populairst? Of geven consumenten de voorkeur aan communicatie via messenger-apps? Er zijn ook veel trends waarvan je je misschien niet bewust bent - in China is livestreaming bijvoorbeeld een centraal onderdeel van online verkoop. Als je deze dingen niet weet, hoe kunt je dan je verkoopstrategie optimaliseren?  

Wat je kunt doen

Denk globaal, breng lokaal op de markt. Je kunt grote internationale ambities hebben voor jouw e-commercebedrijf, maar je moet elk doelland nog steeds behandelen als een individuele entiteit met zijn eigen winkelgedrag en voorkeuren.  

De exclusieve – en gratis – landengidsen van DHL bevatten alle inzichten die je nodig hebt om succesvol in contact te komen met en te verkopen aan consumenten in elke markt. Van de beste e-commerce productcategorieën tot de toonaangevende leveringsopties, deze inzichten helpen je jouw aanbod aan te passen, te draaien en aan te passen aan hun behoeften.

4. Het niet aanbieden van de juiste betaalmethoden

Online shoppers hebben 70% meer kans om een aankoop af te ronden als hun favoriete betaalmethode als optie wordt weergegeven bij het afrekenen3, maar wat die voorkeursmethode precies is, verschilt van land tot land. Het zal je misschien verbazen dat op sommige plaatsen rembours nog steeds de leidende methode is - iets wat voor buitenlandse verkopers lastig kan zijn om te navigeren. Dan zijn er "koop nu, betaal later"-opties, digitale portemonnees en zelfs betaling via messenger-apps om te overwegen...

Wat je kunt doen

Doe wat onderzoek naar internationale betaalmethoden, ontdek welke het populairst zijn in jouw doelland en werk er vervolgens aan om ze te integreren bij het afrekenen. Drie of meer is een goed aantal om naar te streven - onthoud dat consumenten keuze willen.  

Kijk of je kunt samenwerken met een veilige internationale betalingsgateway die transacties in meerdere valuta's ondersteunt, zoals WorldPay, PayPal of Stripe. Hoe meer je over de grenzen heen handelt, hoe nuttiger dit partnerschap zal worden.

Toon alle prijzen op jouw website in de lokale valuta en laat jeklanten ook transacties in die valuta afhandelen.  

Wees op je hoede voor online fraude. Leer meer over de bekende fraudehotspots en de technieken van de fraudeurs. Als je zwendelantenne begint te trillen, aarzel dan niet om aan te dringen op een bankoverschrijving voordat je de goederen verzendt.

5. Niet snel genoeg verzenden

Volgens Statista is 66% van de consumenten wereldwijd van mening dat wanneer ze bij een grensoverschrijdend bedrijf kopen, hun aankopen later zullen aankomen dan beloofd4. Helaas zal deze overtuiging veel buitenlandse consumenten ervan weerhouden om zelfs maar te overwegen om bij jou te kopen.  

Wat je kunt doen

Als wereldwijde logistieke experts kan DHL Express je helpen je goederen snel op de plaats van bestemming te krijgen. Onze internationale verzendservices bevatten een tijdkritische optie die levering vóór 9:00/10:30/12:00 uur op de volgende werkdag garandeert (beschikbaar in bepaalde markten). En bij ons kun je je klanten volledige tracking en meldingen bieden, zodat ze de status van hun zending kunnen zien, tot het moment dat een vriendelijke DHL-koerier deze bij hen thuis aflevert. Gemoedsrust voor hen, extra browniepunten voor jouw bedrijf. 

Als extra tip, zorg ervoor dat je transparant en openhartig bent over internationale verzendkosten op je e-commerce website. Klanten houden er niet van om verrast te worden met extra kosten bij het afrekenen - in feite is het een van de belangrijkste redenen voor het verlaten van de winkelwagen.

6. Het niet naleven van de douaneregels

Er komt veel papierwerk kijken bij internationale verzending. Elk land heeft zijn eigen invoerregels en douanevoorschriften, invoerrechten en belastingen, landed costs en een lijst met verboden artikelen. Dit kan stressvol en tijdrovend zijn om te navigeren, vooral als je naar meerdere landen verzendt. Erger nog, als je vergeet een vereist papierwerk in te dienen of iets verkeerd invult, kan jouwzending bij de douane worden opgehouden - iets waar je klanten niet blij mee zullen zijn.

Wat je kunt doen

Een partner als DHL kan dit gedoe voor je uit handen nemen. Met een aanwezigheid in meer dan 220 landen en gebieden, is er bijna geen markt die we je niet kunnen helpen bereiken, terwijl onze douane-experts alle complexe administratie afhandelen die gepaard gaat met internationale verzending. Onze klanten variëren van grote retailers tot kleine e-commerce start-ups die geen kamers meer hebben, dus er is geen zending te groot, te klein of te ongebruikelijk. 

1 - Internet detailhandel, oktober 2021

2 - Statista, gepubliceerd in maart 2022

3 - Bekijk blog, juni 2020

4 - Statista, gepubliceerd in maart 2022