#NovinkyAPostřehy

linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Sdílet
man in  a VR headset

Logistický průmysl, stejně jako většina odvětví, se nachází v intenzivním období transformace. Aby si podniky elektronického obchodování udržely náskok před konkurencí a maximalizovaly zisky, musí přijmout nejnovější technologické trendy, aby efektivněji řídily dodavatelské řetězce. Exkluzivní radar logistických trendů DHL vám pomůže identifikovat nadcházející trendy, které s největší pravděpodobností pomohou vašemu podnikání růst.

V posledních letech se transformace v logistickém průmyslu vyvíjela exponenciální rychlostí a byla poháněna významným digitálním a technologickým pokrokem – od cloud computingu po robotiku a automatizaci, umělou inteligenci, analýzu velkých dat a internet věcí.

Vývoj v logistice dodavatelského řetězce byl nezbytný částečně kvůli rychlému růstu elektronického obchodování v posledních několika letech, kdy zákazníci s digitálním prostředím rychle očekávají výhody rychlejšího doručení, vyšší úrovně služeb a jasné komunikace. To vytváří větší tlak na značky, aby takové služby poskytovaly, a zkoumají širší škálu technologií, které by jim v tom pomohly.

Zrání globalizace znamená, že se to v žádném případě neomezuje na domácí elektronický obchod; Zákazníci nyní očekávají mezinárodní přepravu jako standardní možnost u pokladny. Pokud jste firma, která chce růst na mezinárodní úrovni, sledování a přijímání nejnovějších trendů v přeshraniční logistice by mělo být prioritou.

"V novém normálu, pokud je váš dodavatelský řetězec stejný jako ten, který jste měli před koronavirem, pravděpodobně děláte něco špatně." - Richard Wilding - profesor strategie dodavatelského řetězce, Cranfield School of Management1

Pandemie byla samozřejmě katalyzátorem pro další růst elektronického obchodování po celém světě, testování dodavatelských řetězců a uvedení logistického průmyslu na horskou dráhu výzev a narušení. V prvních dnech omezení volného pohybu osob, kdy panické nákupy, uzemnění letů a zvýšená celní omezení bránily přeshraničnímu obchodu, pandemie rychle zdůraznila slabiny v dodavatelských řetězcích, kde budou zapotřebí investice ke zlepšení budoucích operací. Aby udržely krok, velké i malé podniky elektronického obchodování se budou muset přizpůsobit a optimalizovat své dodavatelské řetězce, aby byly odolnější.

Ale jak? Jaké technologie a inovace jsou k dispozici, aby pomohly podnikům zlepšit řízení dodavatelského řetězce? A na jaké logistické trendy by se mělo každé odvětví připravit?

Nové vydání DHL Logistics Trend Radar je interaktivní graf, který vám umožní prozkoumat 29 klíčových sociálních, obchodních a technologických trendů a inovací, které formují budoucnost dodavatelských řetězců a logistiky. Je doprovázena exkluzivní zprávou, která se podrobněji zabývá některými trendy, aby pomohla vaší firmě připravit se na "nový normál" a prosperovat v něm.

Identifikovali jsme a destilovali nejvýznamnější z těchto logistických trendů do praktických poznatků, na které můžete dnes reagovat, abyste pomohli vašemu podnikání růst. Zde je jen několik, na které si můžete dát pozor.

Internet věcí

Jedná se o připojení internetu ke každodenním předmětům, které jim umožňuje odesílat a přijímat data. Má potenciál zcela změnit způsob, jakým žijeme – od rychlovarné konvice zapnuté prostřednictvím smartphonu na cestě domů; na "chytré" semafory, které pomáhají urbanistům zlepšit rozvržení silnic.

V logistickém průmyslu zvyšuje konektivita v reálném čase, kterou umožňuje internet věcí, viditelnost, sledovatelnost, spolehlivost a bezpečnost operací. Co to znamená pro vaši firmu? Shromážděná data mohou pomoci zlepšit služby zákazníkům, zvýšit produktivitu zaměstnanců a zlepšit příjmy z inovací – kromě mnoha a mnoha dalších věcí.

Analýza velkých objemů dat

Jak dobře znáte své zákazníky? Skutečná znalost nákupního chování, zvyků a motivací vašich cílových zákazníků je klíčem k zajištění jejich vlastních zákazníků, a proto jsou data neocenitelnou komoditou pro vaše podnikání.

Přijetím chytřejších analytických inovací může vaše firma lépe porozumět svým zákaznickým datům, což vám pomůže identifikovat nevyužité trhy a zároveň poskytovat vylepšený produkt nebo službu vašim stávajícím zákazníkům.

Udržitelnost

Udržitelnost se v posledních letech stala žhavým tématem, ale odpovědnost za snižování emisí skleníkových plynů přesahuje jen logistický průmysl. Spotřebitelé se obracejí na podniky, aby také hrály svou roli – pokud nepovažujete závazky v oblasti životního prostředí za ústřední součást své strategie, vaše podnikání bude velmi brzy zastaralé.

S pokračujícím růstem elektronického obchodování jsou sekundární obaly pod bližší kontrolou, zejména materiály používané k ochraně výrobků na jejich cestě dodavatelským řetězcem. Jako podnik v oblasti elektronického obchodování byste měli zkoumat ekologická obalová řešení. Na trh přichází řada inovací v oblasti obalů se zaměřením na recyklovatelnost, znovupoužitelnost, kompostovatelnost a biologickou rozložitelnost, které vám pomohou nabídnout svým zákazníkům ekologičtější služby.

Personalizace

Jakmile se vám podaří přilákat potenciální zákazníky na vaše webové stránky, jak je převedete na kupující a udržíte je znovu a znovu? Odpovědí může být poskytování jedinečných, personalizovaných zkušeností – a existuje spousta nástrojů, které vaší firmě pomohou dosahovat výsledků.

Lepší online platformy a vylepšená umělá inteligence mohou vaší firmě pomoci poskytovat zákazníkům přizpůsobené prostředí v místě prodeje a v následné komunikaci. Nezapomeňte, že skvělý zákaznický servis může být rozdíl mezi zákazníkem, který si vybere vaši firmu nad konkurencí!

Vzhledem k tomu, že sektor elektronického obchodování se stává nasycenějším a konkurenceschopnějším, podniky, které mohou rychle škálovat a přijímat nové technologie, se dostanou na vrchol. Takže buďte připraveni!

Projděte si 5. vydání DHL Logistics Trend Radar , abyste mohli ve svém vlastním dodavatelském řetězci představit inovace, které budou v budoucnu důkazem vašeho podnikání pro nadcházející transformační roky.