Wat zijn invoerrechten? Over belastingen en kosten

Anna Thompson
Anna Thompson
Ontdek het contentteam
5 minuten lezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen
three men in hard hats talking

Als je eigenaar bent van een klein bedrijf, is internationaal verzenden een interessante strategie om je klantenbestand uit te breiden en je omzet te verhogen. Toch zijn er enkele uitdagingen, namelijk het navigeren door de belasting- en heffingsregels van elk land. Als je hier geen rekening mee houdt, kan je zending worden tegengehouden door de douane of kan je fikse boetes krijgen.

Kom te weten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je zendingen steeds op tijd toekomen bij je internationale klanten.

Wat zijn invoerrechten?

Invoerrechten (of douanerechten) zijn een belasting die door de douaneautoriteiten wordt geïnd op alle goederen die over de grens worden verkocht. Het doel van invoerrechten is om de inkomsten voor lokale overheden te verhogen, maar ook om de eindprijs van de goederen voor consumenten te verhogen, waardoor ze worden aangemoedigd om te kopen op de binnenlandse markt, die niet aan deze belasting is onderworpen. Bekende voorbeelden van invoerrechten zijn handelstarieven en accijnzen.

Wat is invoerbelasting?

Invoerbelasting is een vast belastingtarief dat door de douane op invoer wordt geheven. In veel gevallen is de belasting gelijk aan de lokale omzetbelasting. Zelfs wanneer de goederen in het buitenland zijn gekocht, zal deze verbruiksbelasting nog steeds van toepassing zijn wanneer ze een ander land binnenkomen. Voorbeelden hiervan zijn omzetbelasting en belasting over de toegevoegde waarde (btw).

Welke invloed hebben invoerrechten en belastingen op jouw zending?

Invoerrechten en belastingen zijn van invloed op de totale kosten van jouw zending. Het is dus belangrijk dat je vroeg op de hoogte bent. Je kunt ze vervolgens meenemen in jouw prijsstrategie om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf winstgevend blijft. Bovendien kan het niet goed beheren van invoerrechten en belastingen ertoe leiden dat je zending bij de douane wordt opgehouden - om nog maar te zwijgen van eventuele boetes die je mogelijks moet betalen. 

Hoeveel bedraagt de invoerbelasting?

Veel landen hebben een minimumdrempel voor de bestelwaarde waaraan goederen moeten voldoen voordat belastingen en heffingen van toepassing zijn. Dit wordt een de-minimis genoemd.

Het bedrag aan belastingen en heffingen dat je voor een zending moet betalen, wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

  • De waarde van de goederen (inclusief verzekering en verzendkosten)
  • De omschrijving van de goederen
  • Het land of de regio van herkomst
  • De tarieven van het land van bestemming
  • De GS-code(s) van de goederen

 

Wat is een HS-code?

Een Harmonized System-code is een unieke identificatiecode om het exacte type goederen dat wordt verzonden te classificeren. Het systeem is internationaal erkend; De douane van een land definieert verschillende voorschriften op basis van verschillende classificaties.

Wanneer je een vrachtbrief invult voor je internationale zending, moet je de HS-code(s) van de goederen invoeren. De douaneautoriteiten zullen deze code gebruiken om te begrijpen wat er wordt verzonden en om de juiste belastingen en heffingen toe te passen. Als je de verkeerde code invoert, kun je uiteindelijk het verkeerde tarief betalen - of erger nog, je zending laten weigeren door het land van bestemming. Het is dus belangrijk om het goed te doen.

Hoe bereken je de invoerbelasting?

Met de Landed Cost Estimator van DHL Express is het eenvoudig om invoerrechten, belastingen, verzendkosten en meer te berekenen. Deze tool zal je helpen om betere beslissingen te nemen rond jouw prijsbeleid.

Partijen die verantwoordelijk zijn voor invoerbelastingen en -heffingen

Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het betalen van de invoerrechten en heffingen op een grensoverschrijdende zending? 

Vervoerder: dit is de dienst die de zending over de grens vervoert, bijvoorbeeld DHL Express. In de internationale handel treedt de vervoerder op als douane-expediteur en beheert hij de grensdocumentatie voor klanten. Zo kunnen goederen zonder problemen door de douane worden ingeklaard. De vervoerder is ook verantwoordelijk voor het innen van alle bijbehorende invoerbelastingen en -heffingen.

Exporteur en importeur: bij een internationale B2C e-commerce transactie is de verkoper, die de goederen verzendt, de exporteur. De klant die de goederen koopt is dan importeur. De partij die verantwoordelijk is voor het betalen van de belastingen en heffingen die door de vervoerder worden doorberekend, wordt bepaald door een internationaal erkende reeks regels die Incoterms worden genoemd.

Incoterms worden overeengekomen tussen de exporteur en de vervoerder. De twee meest voorkomende zijn:

  • Delivered Duty Paid (DDP). Dit is wanneer de verkoper de verantwoordelijkheid op zich neemt voor het transport van de goederen (inclusief de bijbehorende kosten) en het betalen van alle invoerbelastingen en heffingen die verschuldigd zijn wanneer de zending de grens overschrijdt.
  • Delivered Duty Unpaid (DDU). In dit geval is de verkoper verantwoordelijk voor het afleveren van de goederen op hun bestemming en de kosten van hun transport. De klant moet alle bijbehorende invoerbelastingen en heffingen aan de vervoerder betalen wanneer deze het pakket ontvangt.

De tweede optie is natuurlijk niet zo populair bij klanten. Het lijkt misschien interessanter voor jouw bedrijf, maar wil je de klantervaring op deze manier schaden? Ontevreden klanten komen immers niet terug.

Importer of Record: dit is de persoon of entiteit die verantwoordelijk is voor het waarborgen van de naleving van de importvoorschriften. Ze moeten al het papierwerk (zoals licenties en certificaten) beheren dat nodig is voor de invoer, evenals alle invoerrechten en belastingen. In het geval van DDP is de verkoper bijvoorbeeld de geregistreerde importeur.

 

Waar je rekening mee moet houden wanneer je internationaal wilt verzenden

Er komt veel kijken bij het verzenden naar een nieuwe bestemming, waaronder:

  • De douanevoorschriften van het land van bestemming. Het is belangrijk om de lokale invoerbelasting en invoerrechten te onderzoeken om je kosten te bepalen.
  • Verzenddocumentatie en papierwerk. Dit kan een nauwkeurige en gedetailleerde handelsfactuur, vrachtbrief en bill of lading zijn.
  • Het spreekt voor zich dat je wilt dat je zending in perfecte staat op de plaats van bestemming aankomt. Goederen moeten worden verpakt in dozen met de juiste afmetingen om de ruimte te optimaliseren (en dus je verzendkosten te minimaliseren!), met duidelijke etiketten. Bonuspunten wanneer je kiest voor een duurzame verpakking.
  • Verboden en beperkte items. Goederen die zonder de juiste certificaten of vergunningen worden verzonden, kunnen door de douane in beslag worden genomen of je een fikse boete opleveren.
  • Verzekering. Dit geeft je gemoedsrust wanneer er toch iets misgaat, zoals een beschadigde of verloren zending. 

Praktische stappen

Douaneaangiften beheren

Wanneer je goederen internationaal verzendt, moet je douaneaangifteformulieren invullen, inclusief een handelsfactuur. Dit is een gespecialiseerd exportdocument met uitgebreide informatie over de goederen die de douaneautoriteiten zullen gebruiken om de verschuldigde belastingen, tarieven en heffingen te berekenen. Je kunt kosten besparen door zelf douaneaangiften te beheren, of je kunt een douane-expediteur inschakelen.

Kies een douane-inklaringsdienst

Door samen te werken met DHL Express heeft je bedrijf bijvoorbeeld toegang tot een wereldwijd netwerk van douane-experts in meer dan 100 landen. Je profiteert van:

  • Volledige transparantie en maximale zichtbaarheid over wat er namens jou is aangegeven
  • Globale tariefkaarten voor transparante kosten
  • Nieuwe technologieën zoals AI-aangedreven nalevingstools om vertragingen bij de inklaring van uw invoer te verminderen
  • DHL's Duties and Taxes Outlay Service, wat betekent dat het bedrijf alle invoerrechten en belastingen vooraf namens jou zal betalen om vertragingen te voorkomen

Bereid je klanten voor op het betalen van invoerrechten

Wees steeds duidelijk tegenover je klanten wanneer het gaat over de gekozen incoterms.Het is absoluut not done om hen te verrassen met hoge verzendkosten. Je kan er dan immers zeker van zijn dat je waardevolle klanten verliest.

Volgende stappen

Het beheren van belastingen en heffingen voor jouw internationale zending klinkt misschien ingewikkeld, maar met een DHL Express zakelijke account hoeft dat niet zo te zijn. Ongeacht de markt waar je aan verkoopt, kun je rekenen op deskundige begeleiding van onze douanespecialisten. Groei wereldwijd met DHL.