Slovakia

twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Akcia
graphic image of shipping activities

Je globalizácia na ceste von? Niektoré nedávne predpovede to hovoria. Ale na pozadí globálnej volatility – od vojny na Ukrajine až po prudko rastúce ceny potravín a energií – je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým zakladať predpovede a obchodné rozhodnutia na faktoch. A to je to, čo vám umožní najnovšie deviate vydanie správy DHL Global Connectedness Index (GCI).

DHL GCI meria globálnu prepojenosť – ale čo to je? Jednoducho povedané, je to to, ako je konkrétna krajina prepojená so zvyškom sveta.

Celková prepojenosť krajiny sa určuje meraním štyroch pohybov alebo tokov medzi jednotlivými krajinami. Po prvé, tok obchodu – koľko krajina vyváža a dováža tovary a služby. Po druhé, tok kapitálu, čo znamená investície, ktoré idú do a z krajiny, do a od iných. Po tretie, tok informácií medzi krajinou a inými krajinami, ako je medzinárodná internetová prevádzka a telefónne hovory. A nakoniec, tok ľudí, ako napríklad množstvo medzinárodného cestovania a migrácie, do ktorej je krajina zapojená.

Najnovšie vydanie DHL GCI čerpá zo 4 miliónov dátových bodov v 13 meraniach týchto štyroch tokov medzi krajinami. Okrem toho GCI dáva tieto metriky aj do kontextu. Robí to tak, že berie do úvahy hĺbku (do akej miery je činnosť krajiny medzinárodná v porovnaní s domácou) a šírku (do akej miery je tok rozložený medzi krajinami).

Táto kombinácia metrík a kontextu vám poskytuje bezkonkurenčné poznatky na posilnenie vašich obchodných rozhodnutí. Nižšie sú uvedené niektoré kľúčové body zo správy GCI:

Najnovšie informácie o štyroch globálnych tokoch GCI

Ako už bolo uvedené, GCI meria tok obchodu, kapitálu, informácií a ľudí z krajiny do krajiny. Aké sú teda kľúčové celkové pozorovania od našej poslednej aktualizácie GCI v roku 2021? Tu je stručný prehľad každej kategórie.

Obchod: rýchle oživenie, potom stabilný rast

Objem svetového obchodu s tovarom na začiatku pandémie prudko klesol, ale v rokoch 2020 a 2021 sa rýchlo zotavil a v roku 2022 naďalej rástol. Do polovice roka 2022 dosiahla 10 % nad úrovňou pred pandémiou. Obchod so službami v roku 2022 tiež prekonal úrovne spred pandémie. Očakáva sa však, že obchod bude v roku 2023 rásť pomalším tempom v dôsledku slabších makroekonomických podmienok.

Kapitál: zahraničné investície spomalené globálnymi podmienkami

Toky priamych zahraničných investícií (PZI) – t. j. keď investor, spoločnosť alebo vláda prevezme podstatný vlastnícky podiel v zahraničnej spoločnosti alebo projekte v inej krajine – sa v roku 2021 vrátili na úroveň pred pandémiou.

V 2. štvrťroku 2022 však tok začal oslabovať vojna na Ukrajine aj spomaľujúca sa globálna ekonomika. Celkovo väčšina nových globálnych politík stále podporuje priame zahraničné investície, hoci niektoré krajiny sa teraz zdajú byť ochotné ich regulovať alebo obmedzovať.

Globálne toky portfóliových akcií zostali pomerne stabilné napriek veľkým výkyvom smerom k rozvíjajúcim sa trhom.

Informácie: návrat do normálu po prudkom náraste pandémie

Rast medzinárodných tokov údajov, ako je medzinárodná internetová prevádzka, sa v roku 2020 zvýšil, ale v rokoch 2021 a 2022 sa vrátil k trendu pred pandémiou.

Globalizácia informačných tokov pokračuje, ale zdá sa, že sa spomaľuje a krajiny zavádzajúce reštriktívnejšie politiky jej môžu brániť v ďalšom raste.

map of Ghana and China

Ľudia: zahraničné cestovanie nadol

V porovnaní s úrovňami pred pandémiou kleslo medzinárodné cestovanie v rokoch 2020 a 2021 o 70 % a v roku 2022 stále kleslo o 37 %. Predpokladá sa však, že v roku 2023 sa opäť vyšplhá len na 5 – 20 % pod úroveň z roku 2019.

Je smutné, že zároveň došlo k veľkému nárastu utečencov v dôsledku vojny na Ukrajine.

Jedným z konkrétnych pozorovaní, ktoré stojí za zmienku, je rastúce "oddelenie" medzi USA a Čínou, dvoma najväčšími ekonomikami, vo väčšine medzinárodných tokov. V roku 2022, keď medzi oboma krajinami rastie napätie, sa zintenzívnili obavy, že by to viedlo k rozdeleniu globálnej ekonomiky na konkurenčné bloky. Zatiaľ však o tom existuje len veľmi málo dôkazov.

Image showing discover app on a mobile screen

Prihláste sa na odber bulletinu Discover

• Fortnightly insights, tips and free assets
  • We never share your data
  • Shape a global audience for your business
  • Unsubscribe any time
Image showing discover app on a mobile screen

Od globalizácie k regionalizácii?

Mnohí pozorovatelia predpovedali posun k regionalizácii kvôli geopolitickému napätiu a nedostatku dôvery v dodávateľské reťazce. Stále však neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že by sa to stalo trendom.

V skutočnosti sa v posledných rokoch obchod uskutočňoval v priemere na väčšie vzdialenosti. A jediný zo štyroch kľúčových tokov GCI, ktorý sa v poslednej dobe stal viac regionalizovaným, je tok ľudí. Je to preto, že v časoch COVID oveľa vyšší podiel zahraničných ciest smeroval do blízkych destinácií, a nie do vzdialenejších destinácií.

Globálne najviac prepojené krajiny

Toto vydanie DHL GCI sledovalo globalizáciu 171 krajín od roku 2001 do roku 2021.

Holandsko bolo opäť zaradené medzi najviac prepojené krajiny na svete po tom, čo v roku 2020 kleslo na druhé miesto za Singapur. Singapur sa tentoraz umiestnil na druhom mieste.

Medzi najvýznamnejších horolezcov v rebríčku patrilo Albánsko a niekoľko ďalších krajín Balkánu. Mozambik a Sierra Leone tiež preukázali významný nárast prepojenosti po skončení svojich občianskych vojen.

Úplný zoznam najviac globálne prepojených krajín podľa štyroch tokov GCI si môžete pozrieť tu.

A budúcnosť globalizácie?

V súčasnom stave volatility sveta predložili komentátori v roku 2022 celý rad predpovedí o budúcnosti globalizácie.

Tie siahali od tvrdenia Moisésa Naíma, že globalizácia sa ukázala byť odolnejšia, než sa kedy očakávalo, cez vyhlásenie Larryho Finka, že vojna na Ukrajine ukončila globalizáciu, ako ju poznáme, až po obozretnejší názor Christine Lagardeovej, že v globálnom obchode sa objavujú zreteľné posuny.

Z týchto odlišných názorov vyplýva, že nikto si nie je 100% istý. Ale so správou DHL GCI budete mať k dispozícii podrobné údaje, ktoré vám pomôžu dospieť k vlastným záverom a urobiť vlastné obchodné rozhodnutia.

Celú správu DHL Global Connectedness Index si môžete prezrieť tu.