#eCommerceAdvies

10 Social Selling-tips voor je e-commercebedrijf

Anna Thompson
Anna Thompson
Ontdek het contentteam
4 min gelezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen
10 Social Selling-tips voor je e-commercebedrijf

Met 2,9 miljard mensen die actief zijn op Facebook, 1 miljard gebruikers die Instagram elke maand bezoeken en een vergelijkbaar aantal dat meedoet op TikTok1, maakt het wereldwijde bereik van sociale-mediaplatforms ze tot een ongeëvenaarde marketing - en verkooptool voor je e-commercebedrijf.

Social Media zijn een plek voor je e-commercebedrijf om nieuwe klanten te vinden, naamsbekendheid op te bouwen en verkeer naar je website te leiden. En het beste aan hen? Ze zijn gratis! 

Als je net begint met social selling – of dat ben je al en wil je je aanbod aanscherpen – volg dan deze tips.

1. Verkopen op social media heeft alles te maken met het vinden van je publiek

Je moet zijn waar je doelgroep is. Er zijn veel sociale-mediaplatforms, maar het heeft geen zin om overal een profiel te hebben waar je niets mee doet. Je moet zorgvuldig nadenken over de juiste kanalen om je te helpen je doelmarkt te bereiken en je merkverhaal op de beste manier te vertellen - als je met je kmo premiumproducten verkoopt die gericht zijn op een oudere demografie, is TikTok waarschijnlijk niet het beste kanaal voor jou. Deze gids geeft je enkele tips.   

Als je nieuw bent op sociale media, is Instagram een geweldige plek om te beginnen. De speciale handelstool van het platform, Instagram Shopping2, maakt het gemakkelijk om een digitale etalage op te zetten, zodat mensen rechtstreeks vanuit hun foto's en video's door producten kunnen bladeren en deze kunnen kopen - als ze de app niet hoeven te verlaten om de aankoop te doen, worden er meer verkopen gerealiseerd. Aangezien de site in de eerste plaats over visuele inhoud gaat, kun je de aandacht van klanten trekken met veel mooie foto's van je producten.  

2. Houd branding consistent

Sociale mediakanalen moeten een naadloos verlengstuk zijn van je e-commerce website. Gebruik dezelfde kleuren, lettertypen, tone of voice en visuals op alle contactpunten om je merkidentiteit te versterken. 

3. Denk aan kwaliteit boven kwantiteit

Er bestaat zoiets als te veel posten. Mensen willen niet gebombardeerd worden met verkoopberichten. In plaats daarvan moet je interessante, boeiende inhoud plaatsen die relevant is voor de behoeften van je klanten. Vergeet niet dat je aanwezigheid op sociale media meer is dan het maken van een directe verkoop - er zijn waardevolle mogelijkheden om relaties met klanten te onderhouden om op lange termijn waarde voor je bedrijf te creëren.

4. Onthoud: de aandachtsspanne is kort

We zijn een samenleving van scrollers, dus zorg ervoor dat je geschreven inhoud pittig en to-the-point is. Geef voor social selling prioriteit aan visuals - foto's, video's en het 'verhalen'-formaat van de platforms - om mensen betrokken te houden.   

5. Timing is alles voor een winnende social selling strategie

Net zo belangrijk als wat je post, is wanneer je post: je wilt je volgers bereiken met nieuwe inhoud wanneer ze het meest betrokken zijn. Een snelle Google-zoekopdracht over dit onderwerp levert veel tegenstrijdige theorieën op over de beste tijd om te posten, maar uiteindelijk is het iets persoonlijks dat uniek is voor elk bedrijf op basis van de gewoonten van hun volgers.  

De beste strategie om te posten bij verkoop via sociale media is een trial-and-error-aanpak. Na verloop van tijd zullen je socialemedia-analyses je helpen het online gedrag van je publiek te begrijpen - hoe laat ze het meest actief zijn op elk sociale-mediaplatform en hoe lang ze daar doorbrengen - en je inhoud zo in te plannen. Als je publiek wereldwijd is, heb je de extra complexiteit van verschillende tijdzones om mee te werken, dus overweeg een tool voor het plannen van inhoud zoals Hootsuite3 om je berichten te automatiseren.

6. Ga het gesprek aan

Jouw aanwezigheid op sociale media is geen eenrichtingsverkeer. Je hebt een kans van onschatbare waarde om de behoeften van je klanten echt te begrijpen - informatie die de toekomstige groeiplannen van je bedrijf kan informeren. Lees de gesprekken van gebruikers op je pagina, reageer op opmerkingen, stel vragen en vraag om feedback. De algoritmen van de meeste sociale-mediaplatforms belonen interactie, dus je zult ook je rankings verbeteren.  

7. Deel UGC

Wist je dat user-generated content 42% effectiever is dan branded content bij het converteren van verkopen?4 Controleer berichten en foto's waarin je bedrijf is getagd - als een klant over jouw product post, plaats deze dan opnieuw op je eigen sociale-mediapagina's. Deze inhoud zal authentieker lijken voor prospects.   

8. #GetNoticed

Hashtags zijn een cruciale manier om je inhoud te koppelen aan de mensen voor wie deze het meest relevant is. Overdrijf het echter niet - te veel hashtags tussen een geschreven stuk inhoud kunnen afleidend zijn. Gedetailleerde en specifieke hashtags leiden tot betere resultaten dan brede termen die het risico lopen dat je inhoud verloren gaat tussen veel niet-gerelateerde inhoud. Je kunt ook hashtags gebruiken om de concurrentie te onderzoeken!

10. Maak een contentkalender

Het hele jaar door zijn er veel feestdagen voor je bedrijf om te verzilveren - Valentijnsdag, Black Friday en Kerstmis, om maar een paar (voor de hand liggende!) voorbeelden te noemen. Een contentkalender helpt je om je social media verkoopcampagnes op tijd voor te bereiden en in te plannen.

1a - Facebook maandelijks actieve gebruikers, Statista, januari 2022

1b - Instagram maandelijks actieve gebruikers, Statista, januari 2022

1c - TikTok-gebruikersnummer, Backlinko, januari 2022

2 - Instagram-winkelen 

3 - Hutsuite

4 - Adsmurai, geraadpleegd in januari 2022

5 - Google Analytics